Katalena, Prismojeni profesorji bluesa, Vasja Mihajlović – Woody / Letni kino 10 let

By 4 junija, 2019 No Comments

28 junija, 2019 21:00

Datum

28. 6. 2019

Ura

Pričetek ob 21. uri

Lokacija

Letni kino,
Prešernov trg 3,
3320 Velenje

Vstopnina

7 € v predprodaji (Olaii, eMCe plac), 10 € na dan koncerta

Letos mineva deset let, odkar je več kot 40 mladih velenjčanov obudilo udarniški duh in izvedlo delovno brigado »Gremo se ušvicat!«. Letni kino ob Škalskem jezeru, več kot dve desetletji zasut z zemljo in zaraščen z drevesi, je tako zopet postal pomembno in čudovito kulturno in koncertno prizorišče.

Skozi leta je postal navdih za raznorazne dogodke organizacij in društev, ki ga krasijo in spreminjajo v koncertni oder, plesišče, gledališče, tabor, indijansko vas, retro dnevno soba, glasbene in ekološke festivale, telovadnico, ustvarjalnico, kuhinjo, učilnico na prostem, srečanja, chill out, drsališče, kino.

Ob desetletnici Mladinski kulturni klub eMCe plac s partnerji pripravlja vrhunsko glasbeno doživetje s Kataleno, Prismojenimi profesorji bluesa in Vasjo Mihajlovićem – Woodyem!

Vstopnice si lahko zagotovite v predprodaji v klubu eMCe plac in na Olaii prodajnih mestih: bencinski servisi OMV, trafike 3DVA in preko spleta: https://olaii.com/event/563/katalena-in-prismojeni-profesorji-bluesa-letni-kino-10-let?fbclid=IwAR3JKZ-pJ3AkniSUQK5INETgevf0QbV3BN-tIPuWgSDh17hR8NJgJodfMHA

Katalena, Prismojeni profesorji bluesa, Vasja Mihajlović - Woody

Katalena

sodobna interpretacija ljudske glasbe

Če govorimo o stapljanju glasbene dediščine z govorico popularne glasbe, je Katalena tista skupina, ki vedno neustrašno premika meje ljudskega – tudi tako, da ga zgrabi za ovratnik in si ga s svojskimi interpretacijami kratko malo prisvoji. Bend navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.

Nastopili so tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi v ZDA, Izraelu ter po celi Evropi.

Prismojeni profesorji bluesa

blues, rock

Prismojeni profesorji bluesa že nekaj časa veljajo za eno naših glavnih koncertnih atrakcij. V pisanih srajcah in rutah, kakršne so bile značilne za hipijevsko gibanje in so vizualna posebnost benda še danes, so fantje v desetletju ustvarjanja neumorno igrali na ulici, na rojstnodnevnih zabavah, raznoraznih placih in v klubih, za kar so dobili »malo jedače, veliko pijače ter ogromno zlomljenih src ter polomljenih palic, s krvjo premazanih strun ter pretrganih razmerij, od plesnivih kitar do pogoltnjenih orglic ne glede na petek ali svetek«. Nabirali so izkušnje in širili krog poslušalcev in podpornikov, zato ni presenečenje, da razprodali Križanke in igrali celo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Svojo glasbeno-žanrsko vijuganje in neobremenjenost, žgoči starega rocka in bluesa so po velikanskem uspehu doma ponesli še v ZDA, kjer so igrali na večmesečni turneji.

Zen atmosfera, virtuozno preigravanje glasbenih inštrumentov, domiselna improvizacija, rock, funk in soul pa tudi prvine countryja in jazza, še najbolj pa njihovo glasbo zaznamuje improvizacija oziroma jammanje in tako skladbe v koncertni izvedbi vsakič zazvenijo drugače.

Čeprav je osnova njihovega glasbenega izraza večinoma nastala v drugi polovici šestdesetih in prvi polovici sedemdesetih let, je njihov glasbeni pristop osvežen in moderniziran, na odru so jezdeci glasbene apokalipse s srcem in dušo.

Vasja Mihajlović - Woody

folk, country, blues

Velenjski kantavtor Vasja Mihajlovič – Woody je navdih za svojo folk country blues glasbo dobil med štopanjem po Evropi, na njegovo glasbeno ustvarjanje pa vplivajo glasbeni mojstri kot so Doc Watson, Lightnin Hopkins, Brownie Mcghee ter mnogi drugi.

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

27 septembra 2023
09:00 to 10 oktobra, 2023

Uredi si študentske bone v Velenju

Ostalo

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="all" background_color_opacity="1" background_hover_color_...

Več

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
28
29
30
31
1
2
2
1
3
4
5
6
7
1
8
9
10
11
12
13
14
15
1
16
2
17
18
1
19
1
20
1
21
1
22
2
23
1
24
2
25
1
26
1
Current Date
27
1
28
1
29
2
30
1
1

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec