konS ≡ modul: MATEJ STUPICA IN JAKA BERGER BRGS – PARTÍJA

By 17 January, 2022 No Comments

16 February, 2022 17:00

Datum

16. 2. 2022

Ura

Pričetek ob 18. uri

Lokacija

Vzorčno mesto,
Kidričeva cesta 2b,
3320 Velenje

Partíja je igra in igrišče za 2–4 igralce,16 elektromotorjev in strunsko mizo, ki združuje posebnosti in principe: igre kart (igra Remi), igranja inštrumenta in glasbene improvizacije v začasni performativni situaciji. Igrotok se začne z zajemom podobe določene odvržene karte v igri. Digitalni vmesnik posreduje za vsako karto določen MIDI signal, komponiran v 4/8 taktu – ta v zanki narekuje vzorec delovanja mehaniziranih tolkalc na strunski mizi. Hierarhična moč posamezne karte definira ritmične interakcije, ki so komponirane v določeno partituro ukazov in na ta način sorazmerno vpliva na trenutno zvočno dogajanje. Vsaka igralčeva poteza je zasnovana na predpostavljeni distribuciji možnosti, na tekmovalnosti, na odzivanju na soigralčeve poteze in glede na tveganje. Obnašanje in odzive igralcev med igranjem kart lahko primerjamo z glasbeno improvizacijo, v kateri so omenjeni odprti postopki osnova poteka komunikacije.  

Partíjska situacija se odvija po matrici nepredvidljivih variacij človeških reakcij in njihovih naključnih rezultatov, ki skozi igro kart gradijo kontrolirano improvizacijo. Slednja je nadzorovana z vnaprej določeno partituro ukazov, ki si glede na zaporedje odvrženih kart v igri sledijo v neskončnih možnostih kombinacij in sovplivanj. Dinamika zvočnega dogajanja tako ni fiksirana, temveč se z vsako aktivacijo Partíje tvori edinstven sistem za izvajanje glasbe v obliki namizne igre. 

Matej Stupica je umetnik, ki deluje na raznih področjih sodobne umetnosti in gledališča. 

Jaka Berger – Brgs je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev in tolkalcev domače scene zadnjih desetih letih. 

Idejna zasnova: Matej Stupica, Jaka Berger – Brgs in Andraž MagajnaOblikovanje mehanizmov: Matej StupicaMIDI partitura: Jaka Berger – BrgsOblikovanje vezja in programiranje: Brane ŽdraloProgramiranje: Matic PotočnikKuriranje in besedilo: Lenka ĐorojevićProdukcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek) in Zavod Projekt Atol (zanj Uroš Veber).Zahvala: Dan Adlešič, Johannes Lohbihler, Miha Zupan, Martin Lovšin Schintr, Bojan Stefanović, Miha Kelemina, Klemen Glej in Jaka Mihelič.
Conceptual idea: Matej Stupica, Jaka Berger – Brgs and Andraž MagajnaMechanisms design: Matej StupicaMIDI score: Jaka Berger – BrgsPCB design and programming: Brane ŽdraloProgramming: Matic PotočnikCurator: Lenka ĐorojevićProduction: Ljudmila Lab (Tina Dolinšek) and Projekt Atol Institute (Uroš Veber)Special credits: Dan Adlešič, Johannes Lohbihler, Miha Zupan, Martin Lovšin Schintr, Bojan Stefanović, Miha Kelemina, Klemen Glej and Jaka Mihelič.

www.kons-platforma.org 

EVENTS TODAY

Dogodki, ki so na sporedu danes.

23 May 2024

No Events were found.

UPCOMING EVENTS

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
29
30
1
2
3
4
1
5
6
7
8
9
1
10
1
11
1
12
1
13
14
15
16
17
1
18
1
19
20
1
21
22
Current Date
23
24
3
25
3
26
2
27
28
29
30
31
1
1
2

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec