eMCe plac ozaveščaProjekti

Socialni podlistek v Našem času

By 31 januar, 2020 No Comments

LARA RIŠE SANJE 

Lara je obiskovalka eMCe placa že vrsto let. Aktivno je vključena v delovanje kluba, naprej kot del šank ekipe, danes pa je ena izmed naših uradnih fotografinj. Ne samo, da ima krasen občutek za fotografijo, njena umetniška duša piše tudi poezijo.
Vsi moji odtenki
Hodim in se izgubim na svoji poti.
Včasih, priznam.
Takrat se počutim, kot da so zbledele vse moje barve.
Rada si v mislih predstavljam barve ljudi.
Zdaj barvam.
Sebe, saj so moje barve zbledele.
Se mi zdi, no.
Pa vzamem radirko, nisem si všeč,
o bog,
rada bi se izbrisala, izbrisala te barve.
Izbrala nove.
Radiram, zbledijo,
zakaj jih ne morem popolnoma izbrisati? Morebiti imam slabo radirko,
pomislim,
a tudi z novo ne gre.
Hm, nemara bo pomagalo, če jih prebarvam. Trdneje primem barvico,
dasiravno imam od pritiskanja že čisto bele členke.
Da, zagotovo bo pomagalo.
Krčevito stiskam barvico,
barvam čez zbledele barve,
sranje,
na nekaterih mestih preluknjam papir.
Uspeva mi, si mislim, a na koncu dobim drugačen odtenek!
A vidiš zdaj,
kako ima vse kar v življenju delaš,
posledice?

Lara L.

NISMO V ČUDEŽNI DEŽELI

Pred časom smo v okviru programa eMCe plac ozavešča objavili likovni natečaj z naslovom Začasna sreča: Opojne substance, ki se je zaključil z razstavo del v Galeriji eMCe plac.

Našo pozornost je med drugim pritegnilo delo mlade obiskovalke, Valentine Cehner, predvsem njena kreativnost in močna sporočilnost. Takrat nam je povedala, da se jo je proces ustvarjanja slike zelo dotaknil in jo vzpodbudil, da je veliko razmišljala o kulturi pitja in o svojih vrednotah. 

Za Socialni podlistek je svojo sliko opremila s poezijo.

eMCe, plac priložnosti

Na sončni strani Rdeče dvorane skrit prostor popolne mladostniške svobode. Sončna terasa, zunanjost in notranjost oblikovana v sodelovanju z mladimi umetniki, galerija, ki daje priložnost skritim lokalnim talentom in tistim od drugod, oder, ki je gostil vrsto lokalnih skupin in mnogo drugih, tako imenovana »šank ekipa« mladih in program ustvarjen od mladih za mlade. Vse to in še mnogo več je v 23 letih delovanja lokalni skupnosti prinesel Klub eMCe plac. Postal je zavetje mladih, ki v svetu, vodenemu s strani množičnih medijev, iščejo svoj pravi jaz.

Drugačno ni strašno

Z nasmehom na obrazu se spominjam prvega obiska “eMCe-ja”, pa ne zato, ker bi bila izkušnja pretirano prijetna, temveč zato, ker sem v zelo kratkem času svoje mnenje popolnoma spremenila. Na prvi pogled zastrašujoč prostor, terasa polna mladih, glasna glasba – takoj sem se zavedala, da to ni tipičen lokal. Z zanimanjem sem opazovala poslikave na stenah, ki so pritegnile, takrat še zelo mlado, oko. Bilo je drugače in takoj sem ta občutek drugačnosti povezala z neupravičenim strahom pred tem prostorom. Po nekaj obiskih sem “plac” začela doživljati drugače. Začutila sem pripadnost in eMCe mi je postajal vse bolj domač.  Po zanimivem spletu okoliščin sem začela sodelovati pri promociji kluba in pri pripravljanju programa. Vse bolj sem se začela zavedati poslanstva eMCe-ja. Klub eMCe plac je naš. Pripada mladim Velenjčanom. Omogoča nam neformalno izobraževane v najrazličnejših smereh, pa naj bo to promocija, delo za šankom, lučna tehnika ali priprava in organizacija dogodkov vseh vrst. 

Priložnosti za delo, ustvarjanje in nenazadnje tudi druženje, je več kot dovolj. Večina mladih pa se tega žal ne zaveda. Spodbujanje k aktivnemu sodelovanju v lokalni skupnosti je vse bolj pomembno, saj mnogi raje ostajajo doma. 

Program, ki ga pripravljamo mladi za mlade, je raznolik in verjamem, da lahko vsakdo med mnogim dogodki, ki jih organiziramo, najde nekaj zase.

Uršika Holešek, 19 let

ČAS ZA ČLOVEKA?

Nova rubrika je plod sodelovanja med nevladnimi organizacijami, ki izvajajo brezplačne programe v Šaleški dolini. Namen Socialnega podlistka je bralcem predstaviti naše delovanje tudi s strani uporabnikov. Brali nas boste vsakih 14 dni.

eMCe plac ozavešča je projekt Mladinskega kulturnega kluba eMCe plac, preko katerega se mlade informira in ozavešča o kemični in nekemični zasvojenosti.

Slovensko društvo hospic je humantarna organizacija, ki se posveča celostni oskrbi umirajočih in njihovih svojcev v skladu z mednarodnimi načeli hospic oskrbe. 

ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje je organizacija, namenjena posameznikom s težavami v duševnem zdravju, zasvojenim od nedovoljenih drog ter brezdomcem, njihovim svojcem, strokovnjakom na tem področju ter vsem ostalim, ki se za našteta področja zanimajo.

Društvo Hiša je neprofitno združenje, ki deluje na področju pomoči pri ohranjanju dostojnega življenja ranljivih skupin prebivalstva.

Nagovor uporabnika Centra za brezdomne osebe (necenzurirano):

“Dragi bralci časopisa Naš Čas!

Mi, brezdomci, bi vas radi informirali, da le vse ni tako, kot si določeni predstavljajo, da življenje teh brezdomcev ni tako preprosto in neskrbno:

 

  • okupacijske ure v enem mesecu najmanj 30
  • redna zadolžitev – čiščenje prostorov
  • zunanje aktivnosti v naravi – opravila: vrt, cvetlični vrt, košnja trave…
  • zbiranje odpadkov: biološke, plastika, kovina in ostalo..
  • razrez kruha, ki je suh in ga narediti za pohanje
  • stroga pravila (gledanje tv, zaklepanje in upoštevanje vseh pravil; direktiva uslužbencev)

 

Veliko pomagajo uslužbenci (dežurni) pri delovnih nalogah, zato se jim lepo zahvaljujemo! V slogi je moč! V organizaciji je že pol uspeha…”

Ker so navedeni problemi med brezdomnimi osebami prisotni v veliki meri, je spremljanje življenjskih razmer pomembno predvsem v smislu ustreznega ukrepanja. 

Vidno/cestno brezdomstvo:

– brez strehe nad glavo (na prostem, nočna zavetišča), 

– brez stanovanja (namestitveni centri), 

 

Prikrito brezdomstvo:

– prebivanje v negotovem bivališču (npr. najemna stanovanja brez pogodbe, 

grožnja pred deložacijo, nasilne razmere), 

– prebivanje v neprimernem bivališču (prenaseljena bivališča, bivaki, avtomobili ipd). 

 

Kaj pa vi menite? Veseli bomo vašega odziva (064 254 150 / drustvo.hisa@t-2.si / FB: Društvo Hiša).

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

9 april 2020

No Events were found.

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
Current Date
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec