Kunigunda 2020News

INTERVJU: DJ Mrigo, Damir Avdić, Slamuraji

By 23 August, 2020 No Comments

Na otvoritvenem Kunigundinem koncertu so se z nami pogovarjali DJ Mrigo, Damir Avdić in člana Slamurajev, Mišel in Aljaž.

DJ Mrigo

Kako je na tebe vplivala korona?

Najprej sem bil vesel, ker sem se spočil, ves čas med korono sem bil družinski. Igral sem se z otroci in tudi s svojimi starši. Sedaj sem pa že jezen, ker že tako dolgo traja. Glasbeno nisem kaj dosti ustvarjal, dokončujem stare projekte, ampak se dosti stvari v meni prebuja, ki jih bo potrebno dati na plan.

Kaj pa nastala situacija v zvezi s kulturo, misliš da bo kdaj tako kot je bilo? Je to naša nova realnost ali samo obdobje?

Mislim, da ne bo nikoli več, tako kot je bilo. Če pa bo, bo pa še kar nekaj časa to vse skupaj trajalo. Tolažim se tudi z mislijo, da nam je mogoče bilo preveč fajn. In da je sedaj to nekaj, kar je doletelo ves svet in se moramo sedaj “fightat” s tem in bomo videli, kaj bo.

Kako lahko posamezniki pripomorejo k oživitvi kulturnih dogodkov in splošni klimi v državi?

Vsak na svojem področju se moramo truditi. Festival Kunigunda se definitivno trudi. Smo izjema, skoraj edini festival, ki se odvija. Tako da, vsem ostalim umetnikom bi rekel, da delajte na svojem področju in kar je v vaši moči. Iščite načine, da ustvarjate in da daste to ven na vse možne načine: mediji, nastopi, kakorkoli že. Ne obupat!

Kaj je tvoja asociacija pri sloganu zdrava pamet odprto srce?

Rad bi, da čim več ljudi to doseže. Jaz živim s tem že odkar vem za sebe. Želim si, da bi vsi to naredili za sebe. Se pravi, odprli svojo pamet in se nekako tudi prepustili svojemu srcu in da se povežemo, oziroma da se ne delimo več toliko. Da smo skupaj z odprtim srcem in zdravo pametjo. (smeh)

Damir Avdić

Na aktualnem albumu imate različna družbenokritična sporočila, od beguncev do ekonomskega nasilja… Nastala situacija pa vam je verjetno prinesla veliko materiala, pripravljate že kaj novega?

Je v bistvu nova situacija, sem že tudi imel nekaj novih stvari. Ne bom sedaj delal nekaj novega. Album sem izdal lani konec novembra, v začetku decembra. Ravno, ko sem začel nastopati v živo, je bila ta karantena in bom še malo počakal, da vidim, kako se bo končalo in bom potem šel naprej.

Kako je nastopati v tej situaciji?

Odvisno kje. Če misliš, glede na vse te ukrepe, sem slišal, da bodo obiskovalci Kunigunde morali nositi zaščitne maske. Do sedaj jih nisem zasledil. Takoj po karanteni sem imel nastop v Ljubljani v Gali Hali, kjer ljudje niso potrebovali mask. Ampak to so bili prvi ukrepi, ko so še malo popuščali. Za naprej bomo pa videli. Bil sem tudi v Zadru, kjer tudi niso nosili mask, ampak je bil tudi zelo velik prostor.

Kultura nasploh je doživela velik udarec letos, kaj je vaše mnenje o nastali situaciji in kako se Slovenija s tem sooča?

Manj ali več je povsod enako. Mislim, da nihče ne ve, kako se s tem soočati. Malo sem se pogovarjal o gledališčih in izvedel, da bodo morali imeti vsako drugo vrsto prazno. Jaz mislim da je to “nonsense”. Dober prijatelj mi je rekel, da so lokali nabito polni, a če pride kdo s kitaro ali kakšen DJ morajo lokal nekako preurediti, ker to pa ni po pravilih.

Imate kakšno napoved za prihodnost, kako bo glasbena industrija preživela?

Osebno upam, da se bo počasi vrnilo na staro situacijo. Mogoče naslednjo pomlad, ampak v resnici nihče ne ve. Vse se nekako seli na splet, najrazličnejše platforme. To je v bistvu samo za predvajanja in prodajanje. Mene zanimajo nastopi v živo. Najprej po karanteni sem rekel, da ne bom nastopal zunaj. Ko sem dobil vabilo od Radia Študent, sem rekel, da bom nastopal na strehi in so se s tem strinjali. Bil sem gor, pod mano pa kar nekaj ljudi. Ne vem kako bi to lahko povedal. Upam, da se bo vse vrnilo nazaj. Sem zelo optimističen glede vsega skupaj, čeprav moja besedila kažejo da sem pesimist.

SLAMuraji

… so ekipa slamerjev, slam pesnikov oz. pesniških performerjev. V njej so se združili ljudje, ki imajo odpičene pesmi, te pa ponavadi zapakirajo v stilsko raznolike nastope.

Kako potekajo priprave na nastop?

Zelo različno. Veliko je improvizacije in tudi klasičnega pisanja; se pravi, pišeš vse, kar ti pade na pamet in potem to oblikuješ. Po drugi strani pa poskušaš veliko improvizirati in vidiš, kaj “pali” in kaj ne. Moraš dati skozi nekaj nastopov, da se naučiš pripraviti na naslednje nastope. To je nekakšna posebnost.

Je to vse torej improvizacija?

Različno. Imamo nastope, kjer imamo naše klasične pesmi, ki so zelo ekspresivne. Bolj treniraš nastop, besedilo, ki je najlažji del, se pa že naučiš. Potem pa, da ga res “odperformaš” in da daš ven tisto, kar res želiš pokazati. Da ti ljudje verjamejo, to kar jim hočeš sporočiti, pa traja kar nekaj časa. Po drugi strani pa so improvizacijske možnosti, zlasti na kakšnih tekmovanjih, zelo pogoste. Tam je pa “kar pride, pride”, lahko se zgodi karkoli.

Zdrava pamet odprto srce?

Zdrava pamet, odprto srce. Zlomljena misel, odprte oči. Zakaj poslušati svoje misli, če veš, da niso pravilne? Zakaj bi povedal nekaj, kar ti ne leži na duši? Komu je mar? Komu ni mar? Na koncu nima veze, ker imam jaz odprte misli.

EVENTS TODAY

Dogodki, ki so na sporedu danes.

20 July 2024
15:00 to 28 July, 2024

Neki poletnega v Letnem kinu ob Škalskem jezeru

Druženje / Concerts / Other

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
20:00

Overlake 2024 w UMEK & VALENTINO KANZYANI

Concerts

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTS

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
1
2
3
4
1
5
6
1
7
8
9
10
11
12
1
13
14
15
16
17
18
19
2
Current Date
20
2
21
1
22
2
23
3
24
2
25
2
26
2
27
2
28
1
29
30
31
1
1
2
3
4

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec