eMCe plac awareness programProjects

Živa knjižnica 2018

By 18 September, 2018 No Comments

Živa knjižnica je metoda, s katero preko dialoga aktivno ozaveščamo in izobražujemo o vrednotah, človekovih pravicah in spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Knjige so ljudje, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji ter jo deliti z obiskovalci knjižnice.

Tokrat smo poslušali in delili zgodbe v središču mesta, brisali smo razlike, iskali odgovore, potešili radovednosti ter odpirali drugačne poglede na družbo in soljudi. O Živi knjižnici so nam več povedali organizatorki Lea in Maja ter knjige – Grega, Maja, Aja, Lina, Bojan in Fanika.

Njihove življenjske zgodbe so raznolike ter zanimive. Aja, bivša odvisnica, o sebi govori zato, ker želi pokazati, da vedno obstaja izhod in da lahko vedno začneš znova.

V droge je zašla, ko je delala v nočnem klubu in ni drugače zdržala hitrega tempa nočnega življenja. Njena zgodba ni zanimiva le odraslim, temveč tudi mladim. Pravi, da kljub mladosti in neizkušenosti vedo veliko o tej temi, veliko jih tudi  zanima. Z njo delijo svoje zgodbe ter ji postavljajo vprašanja.

Osnovnošolce predvsem zanima, zakaj je začela jemati droge in zakaj ni povedala staršem. Razloži jim, kako pomembna se ji danes zdi komunikacija s starši. Srednješolci imajo drugačna vprašanja, njih bolj zanima kakšen je učinek raznih drog in kje se jih dobi. Njim poudari, da je vendarle končala srednjo šolo ter diplomirala. Izpostavlja, da se veliko ljudi vrne k drogam, zaradi odgovornosti in resnosti, ki jih prinese resnično življenje. Iz izkušenj pove, kako je pomembno, da se nekomu zaupaš, da se z nečim zamotiš, da si najdeš hobi. Lina, ki je preživela poskus samomora pripomni, da želi skozi deljenje svoje zgodbe preprečiti, da ljudje naredijo isto napako kot ona.

Razbijanje stereotipov, širjenje empatije

Na Živi knjižnici pogosto pride do globokega in odkritega pogovora, ki nastane med knjigo in bralcem. Ne samo, da na takšen način ljudje spoznajo nekaj drugačnega od tistega kar so navajeni, temveč lahko sami govorijo o tegobah, ki pestijo njih same. Želijo se pogovarjati in deliti svoje izkušnje in zgodbe. Živa knjižnica ne pomaga samo premagovati razlike, temveč pomaga, knjigi in bralcu, se odkrito pogovarjati o tegobah, ki jih vsak doživlja. In kot pravita Maja in Gregor: “Psihiatri so dragi, Žive knjige so zastonj.”

Če te zanima sodelovati v Živi knjižnici ali pa si želiš knjigo samo izposoditi, spremljaj Živo Knjižnico Zasavje na Facebooku.

EVENTS TODAY

Dogodki, ki so na sporedu danes.

27 May 2024

No Events were found.

UPCOMING EVENTS

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
29
30
1
2
3
4
1
5
6
7
8
9
1
10
1
11
1
12
1
13
14
15
16
17
1
18
1
19
20
1
21
22
23
24
3
25
3
26
2
Current Date
27
28
29
30
31
1
1
2

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec