KAKO PREPOZNATI, DA IMAŠ TEŽAVE Z UPORABO DROG?

Nihče (niti najbolj treniran športnik) ni imun za težave, ki jih lahko povzroča uporaba (dovoljenih in prepovedanih) drog. Eno so težave, ki lahko nastanejo neposredno po uporabi (vročinski udar, slabost), drugo pa so nevarnosti, ki sledijo uporabi drog v daljšem časovnem obdobju.

Uporaba drog je navadno proces, ki traja dalj časa. Redki so tisti ljudje, ki bodo kar takoj postali odvisni od določene droge. Najprej seveda poizkusijo. Nekateri se na tej točki ustavijo, droge jim niso všeč in pika. Drugim so učinki všeč, eksperimentirajo z drogami in z nekaj sreče brez težav končajo svojo eksperimentatorsko kariero in se posvetijo drugim, bolj pomembnim stvarem v življenju.

So pa še tretji. Droge so jim zelo všeč, uporabljajo jih vedno bolj pogosto. Začnejo se izgovori: “Droge uporabljam samo na partyjih, droge uporabljam samo med vikendi…”. Kar naenkrat se ne znajo več zabavati brez drog. Konec tedna se neznansko raztegne, telo trpi, pojavljati pa se začnejo tudi prvi znaki psihičnih težav, ki čakajo na naslednjim ovinkom.

Ko govorimo o težavah zaradi drog, ni nujno, da imamo v mislih fizično odvisnost. Psihično si lahko odvisen od vsake stvari, ki jo pogosto počneš in ti vzbuja ugodje ter spreminja razpoloženje. Tako si na primer lahko “odvisen” od športa, prijateljev, ljubezni ali seksa ter interneta. Le redke droge povzročajo fizično odvisnost. In fizično odvisnost se tudi da premagati, toda problem je še vedno v glavi.

Kdaj imaš torej problem?

Prve težave zaradi dalj časa trajajoče uporabe drog prepoznamo:

– ko se krajšajo razmiki med posameznimi uporabami,

– ko gre za “ubijanje” (mešanje različnih drog med seboj z namenom, da se ga boš do konca zadel in po možnosti obležal),

– ko se pojavijo prve težave doma ali v šoli,

– ko imaš težave s policijo,

– ko te prijatelji začnejo opozarjati, da uporabljaš preveč in prepogosto,

– ko se pojavi toleranca,

– ko veliko časa porabiš za to, da premišljaš, kako se ga boš zadel in kje boš nabavil drogo …

Težave zaradi drog se po navadi seštevajo in, kar je najslabše, močno vplivajo ena na drugo. Če imaš težave doma, se ga boš ob koncu tedna pač toliko bolj zadel. S tem pa se bodo težave doma še poglobile, pogovarjali se boste eden mimo drugega itd. Na koncu sploh ne potrebuješ več dobrega razloga, da se ga boš pošteno zadel. Kar je bila sprva rešitev problema, zdaj postane problem. Po naših izkušnjah iz svetovalnice (če ne upoštevamo zdravstvenih zapletov), je zelo redko problem sama droga. Navadno gre za težave v družini, težave s prijatelji, težave v šoli, težave z lastno samopodobo. Če te prijatelji začnejo opozarjati na to, da se ga preveč zadevaš, je bolje, če jih poslušaš, kot pa, da se z njimi skregaš ali jih zamenjaš. Na koncu lahko ostaneš sam in droga se zdi edina izbira, ker druge poti več ne najdeš ali ne vidiš.

Pomembno je, da poznamo sebe in svojo uporabo. Da prepoznavamo svoje probleme in probleme prijateljev ter da se znamo pogovarjati in ne obsojamo na prvi pogled. Vse skupaj izgleda težko, ampak vredno je poizkusiti in zmanjšati uporabo drog ali pa (še bolje) prenehati z uporabo. Če imaš občutek, da uporabe drog nimaš več pod nadzorom in da se ti življenje zaradi tega zapleta, ne odlašaj in poišči strokovno pomoč. Pomembno je, da ne razmišljaš o sintetičnih drogah kot o nenevarnih pripomočkih za naspidiranje sobotne noči. Odvisnost od sintetičnih drog (še posebej od amfetamina in metamfetamina) je lahko včasih hujša in težavnejša za obravnavo kot na primer odvisnost od heroina.

Upoštevati moraš tudi, da je okej reči ne, če ti nekaj ne paše – pa čeprav zadevo hvalijo in uporabljajo vsi tvoji prijatelji. Tudi če tvoji prijatelji uporabljajo veliko večje količine droge (npr. tablet ekstazija, črtic speeda), ne tekmuj z njimi in upoštevaj, da je včasih manj lahko več.

Vir: https://www.drogart.org/droge/1188/kako-prepoznati-da-imas-tezave-z.html

Če potrebuješ pogovor ali pomoč priporočamo, da pregledaš seznam društev in institucij (LINK do povezave) ali pa piši na [email protected].

EVENTS TODAY

Dogodki, ki so na sporedu danes.

25 July 2024
15:00 to 28 July, 2024

Neki poletnega v Letnem kinu ob Škalskem jezeru

Druženje / Concerts / Other

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
17:00

Neki poletnega v Letnem kinu: ŠŠK PLAYS in Pub Quiz

Druženje

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTS

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
1
2
3
4
1
5
6
1
7
8
9
10
11
12
1
13
14
15
16
17
18
19
2
20
2
21
1
22
2
23
3
24
2
Current Date
25
2
26
2
27
2
28
1
29
30
31
1
1
2
3
4

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec