KLJUČNE INFORMACIJE

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oziroma respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.

Virus se prenaša s telesnim stikom ali kapljično (s kihanjem in kašljanjem), zato lahko k hitri zajezitvi okužbe s koronavorusom pripomoremo vsi. Posebej pomembno je, da delujemo preventivno in da vsakdo od nas dosledno upošteva ukrepe za zajezitev širjenja okužbe (npr. nošenje mask) ter higienska navodila (predvsem higieno rok in higieno kašlja, razkuževanje rok in površin).

SIMPTOMI IN ZNAKI

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. dosedanji podatki kažejo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjuje se, da je smrtnost 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

SPREMLJANJE OKUŽB

Število potrjenih primerov se dnevno spreminja, podatki o Sloveniji so dostopni na naslednji povezavi https://www.nijz.si/sl/dnevno-spremljanje-okuzb-s-sars-cov-2-covid-19

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2, dostopno v angleškem jeziku, na naslednji povezavi https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19-pandemic.

KARANTENA

Karantena je ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel z resno nalezljivo boleznijo v času njegove kužnosti.

Če ste dobili odrejeno karanteno:

Ne odhajajte od doma (ne zapuščajte svojega doma, ne hodite v službo, trgovino ali druge ustanove, ne uporabljajte javnega prevoza ali taksijev).

Izogibajte se stikom z drugimi in ne sprejemajte obiskov v vašem domu.

V času karantene se zamotite s prijetnimi aktivnostmi. Čas si lahko krajšate z vajami za fizično aktivnost, s kuhanjem, branjem, učenjem preko spleta, z gledanjem filmov ipd.

Kljub osamitvi ostanite povezani z drugimi ljudmi, še posebej če živite sami. Priskrbite si podporo prijateljev, družine in drugih. Poskusite ostati v stiku z njimi po telefonu, po pošti ali spletu. Dajte jim vedeti, da želite ostati povezani in naj to postane vaša dnevna rutina. To je pomembno za vaše duševno počutje. Morda vam bo koristilo, če z njimi delite, kako se počutite, in morda bo to koristilo tudi njim.

Za osebe, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu in jim ni bila odrejena karantena, velja, da naj upoštevajo priporočila socialnega distanciranja. Socialno distanciranje pomeni, da naj osebe, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu upoštevajo navodila, da se brez potrebe ne družijo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazijo na razdaljo 1,5 m, v trgovino gredo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi, kar največ poskusijo opraviti preko spletnih strani. Tisti, ki ne morejo dela opravljati od doma, lahko hodijo v službo, vendar naj se čim bolj pozorno samoopazujejo in prenehajo z delom ob pojavu bolezenskih težav. Osebe naj bodo pozorne glede higiene. Osebam, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu in jim ni bila odrejena karantena, ni odvzeta svoboda gibanja.

SPLETNE SVETOVALNICE ZA MLADE

Na spletni strani Programa preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov ZDAJ.net so zbrane številne vsebine o otrocih in mladostnikih v povezavi z novim koronavirusom. Do vsebin lahko dostopate na naslednji povezavi https://zdaj.net/kategorija/koronavirus-otroci-in-mladostniki/

Mladim je na voljo spletna svetovalnica #tosemjaz, kjer lahko napišejo vprašanja ali poiščejo informacije o različnih temah, kot so: spolnost, odnosi, duševno zdravje, medvrstniško nasilje in še mnogo več. Do svetovalnice lahko dostopate na naslednji povezavi https://www.tosemjaz.net/

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je začel s prvo nacionalno kampanjo proti stigmatizaciji duševnega zdravja v Sloveniji pod skupnim sloganom »Nisi okej? Povej naprej.« Cilj kampanje je znižati stopnjo stigmatizacije težav v duševnem zdravju in spodbuditi ljudi k iskanju strokovne pomoči. Večinski delež pozornosti aktivnosti kampanje je usmerjen v populacijo mladih, saj so trenutne razmere še posebej negativno vplivale na njihov vsakdan in posledično tudi na njihovo duševno zdravje. Obiščite njihovo spletno stran na povezavi: https://nisiokejpovejnaprej.si/

BREZPLAČNI RAZBREMENILNI TELEFONSKI POGOVORI

Če se v času epidemije koronavirusa soočate z duševno stisko, se lahko obrnete na strokovnjake s področja duševnega zdravja, ki so na voljo v številnih zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji.

Strokovnjaki zdravstvenovzgojnih centrov in centrov za krepitev zdravja ter drugih zdravstvenih služb so v okviru zdravstvenih domov na voljo za brezplačne razbremenilne pogovore ob soočanju s stresom, strahovi ali skrbmi, povezanimi s koronavirusom.

Namen telefonskega svetovanja je nudenje osnovne psihološke podpore prebivalcem v lokalni skupnosti v času epidemije. Telefonska podpora se odvija v obliki razbremenilnih pogovorov, ni pa namenjena poglobljeni (psihoterapevtski ali psihiatrični) obravnavi. Svetovalci na telefonu so psihologi ali drugi ustrezno usposobljeni zdravstveni (so)delavci, z delovnimi izkušnjami na področju duševnega zdravja.

 

V Velenju so dosegljivi vsak delovnik od 7.30 do 14.30 ure na dveh telefonskih številkah:

 

03 899 54 89 in 03 899 54 10

Dodatno gradivo, informacije, povezave ...

Novice

Droge in odvisnosti

Projekti

Kontakt in povezave