Hepatitis C (Virusni hepatitis C)

 

Hepatitis C je akutno ali kronično vnetje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (HCV).

 

Povzročitelj in potek okužbe

HCV je virus, ki povzroča vnetje jeter. Pri 20% okuženih se pojavijo znaki akutnega virusnega hepatitisa, ostali pa kljub okužbi nimajo značilnih bolezenskih znakov. Okužba najpogosteje izzveni spontano pri okuženih otrocih in tistih z izraženo klinično sliko (zlatenico), pri tistih, ki pa nimajo simptomov, je verjetnost spontane odstranitve virusa bistveno manjša. Prisotnost virusnega genoma 6 mesecev po okužbi kaže na kronično okužbo.

 

Dokaz okužbe

Če ima bolnik značilen potek bolezni, se okužbo enostavno prepozna in dokaže s preiskavo krvi. Pri ostalih, ki so brez znakov okužbe, se le-to ugotovi slučajno (npr. pri krvodajalskih akcijah).
Določajo se protitelesa proti virusu HCV, za potrditev aktivne okužbe sledi določitev virusne nukleinska kisline.

 

Doba inkubacije

Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava bolezni) je od 15-160 dni.

 

Način prenosa

Virus hepatitisa C se prenaša predvsem ob izpostavljenosti okuženi krvi. Nahaja se v krvi, slini, spermi, urinu, solzah in trebušni tekočini. V manjši meri se okužba prenaša s tesnim stikom med družinskimi člani,  s spolnimi odnosi in z matere na otroka. Heteroseksualen spolni prenos je zelo redek, v zadnjih letih pa se pojavljajo izbruhi prenosa okužbe med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Danes je prenos s krvjo in krvnimi derivati (transfuzija), ki je bil včasih pogost, zelo redek. Vso kri, ki jo zberejo ob krvodajalskih akcijah, testirajo na prisotnost virusa. Med intravenskimi uživalci drog se hepatitis C širi s souporabo okuženih oziroma neočiščenih igel in drugega pribora za injiciranje. Okužba se prenaša pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože.

 

Dovzetnost za okužbo

Za okužbo je dovzeten vsak, ki je izpostavljen. Prebolela okužba ne pušča trajne imunosti, saj so možne ponovne okužbe s HCV.

 

Simptomi in znaki bolezni

Akutna okužba s HCV pri 80 % okuženih poteka brez kliničnih znakov.  Kadar nastopijo, so glavni simptomi akutnega vnetja: utrujenost, slabost, bolečine pod desnim rebrnim lokom, temen seč, izguba apetita in zlatenica. Pogosto so povečana jetra. Akutna jetrna odpoved je redka.
Pri približno 80 % okuženih oseb bolezen preide v kronično obliko.Pri 20-30% od teh bolnikov 20-30 let po okužbi nastane jetrna ciroza, manjši delež bolnikov pa lahko razvije karcinom jeter.

 

Zdravljenje

Akutni hepatitis C je potrebno pravočasno zdraviti, da ne preide v kronično obliko. Za kronični hepatitis pa so na voljo zdravila, ki imajo veliko neželenih stranskih učinkov. Novejša zdravila so zelo učinkovita  in pogosto uspešno odstranijo virus iz krvi. Pri bolnikih z življenje ograjujočo cirozo jeter in karcinomom jeter je možna presaditev jeter.
Pri vseh, pri katerih se ugotovi, da so okuženi s hepatitisom C, svetujemo pregled krvi še na morebitno okužbo z virusom hepatitisa B. Zaradi podobnega načina prenosa je možno, da je oseba okužena z virusom hepatitisa B in hepatitisa C. Če se pri pregledu ugotovi, da oseba ni okužena s hepatitisom B, svetujemo cepljenje.
Ker HCV živi in se razmnožuje v celicah jeter, je potrebna previdnost pri uživanju mastne hrane in alkohola, kar lahko dodatno poškoduje jetra. Četudi okužena oseba nima zdravstvenih težav, se priporoča redna kontrola delovanja jeter pri specialistu infektologu ali osebnem zdravniku.
Okužena oseba mora uporabljati samo svoj pribor za osebno higieno (brivski aparat, zobna ščetka, brisače, osebno perilo, idr.), jedilni pribor. Ne sme darovati krvi, plazme, organov in tkiv. Vreznine in kožne poškodbe mora takoj prekriti, da s krvjo in drugimi izločki ne ogroža okolice.

 

Preprečevanje okužb

Cepivo proti virusu hepatitisa C ni na voljo. Izogibamo se stiku s telesnimi tekočinami in izločki drugih ljudi. Pred spolnim načinom okužbe varuje kondom. Zaščito pred okužbo predstavlja tudi uporaba sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov ter lastnega pribora za osebno higieno (britvice, zobne ščetke). Osebo, ki je bila izpostavljena tveganju pa okužbo s HCV, je potrebno redno spremljati do konca inkubacijske dobe, saj lahko kronično okužbo preprečimo s pravočasnim zdravljenjem akutnega hepatitisa C.

 

Vir: https://www.nijz.si/sl/hepatitis-c-virusni-hepatitis-c

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

9 decembra 2023

Nagradni kreativni natečaj: Z mano lahk vsak sedi

Art / Ostalo

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
14:00

Turkish Cuisine Workshop s prostovoljko Begum

Druženje

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
19:00

Odprtje razstave Özerja Başarana: Harmony: Slovenia’s Dance of Vitality

Art

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
27
28
29
30
1
4
2
3
3
1
4
1
5
2
6
1
7
1
8
2
Current Date
9
3
10
2
11
1
12
1
13
1
14
1
15
1
16
1
17
1
18
1
19
2
20
1
21
1
22
2
23
2
24
2
25
2
26
1
27
1
28
1
29
1
30
1
31
1

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec