PSIHIČNE POSLEDICE

 

Napadi panike so daleč najpogostejša stvar, ki se uporabnikom stimulantnih drog, predvsem tistih z malce halucinogenega učinka lahko zgodi. Ko človeka droga zadane in doživi fleš, se nekateri tega zelo prestrašijo. S strahom pa zadevo še poslabšajo, fleš je še večji in panika se stopnjuje. Fleš ponavadi v približno 10 minutah mine.

 

V tem primeru najbolj pomaga, da imate zraven osebe, ki vas zna lepo umiriti, treba je oditi ven, v miren prostor, koristijo pa tudi limone. Pomembno je, da veste, da zlahka zamešamo, ali je nekdo “samo” preveč zadet, ali pa gre za kakšno resnejšo stanje, zaradi česar je človek lahko tudi življenjsko ogrožen. Zato je treba poklicati rešilca, če se človeku, za katerega mislite, da ga preveč flešira, stanje v 15 minutah ne izboljša ali pa se mu celo poslabša!

 

Depresija je neprijetnost, s katero se dan ali nekaj dni po uživanju ekstazija ali ostalih stimulansov spopada veliko ljudi. Pri depresiji gre za občutek praznine, nemotiviranosti, človek nima apetita in ima težave s spanjem. Depresija je lahko zelo huda in lahko traja tudi več dni. Depresija nastane zato, ker se porabi ves “srečni” nevrotransmiter serotonin in telo potrebuje nekaj časa, da ga obnovi.

 

V obdobju depresije najbolj pomaga druženje z ljudmi, ki jih imate radi, izleti v naravo, na sončku in zraku in kvalitetna hrana. Depresije nikakor ne poskušajte premagati z novimi dozami ekstazija ali kakšnih drugih (dovoljenih in nedovoljenih) drog, ker boste dolgoročno s tem stanje samo poslabšali in ustvarili začaran krog “upsov in downsov”, iz katerega se boste težko izvlekli.

 

Psihotična stanja lahko pri nekaterih ljudeh nastanejo v povezavi z uživanjem psihoaktivnih snovi. To prepoznamo tako, da človek vidi ali sliši stvari, ki jih drugi ne, da ima občutek, da se o njem pogovarjajo, ali da mu berejo misli, ali pa, da on drugim bere misli. Vsaka psihoaktivna substanca lahko sproži psihozo, po vsej verjetnosti pri ljudeh, ki so k temu že tako ali tako nagnjeni. In ker je dednost v psihozah dokazana, bi se morali ljudje, ki imajo v družini duševne bolezni, uživanju psihoaktivnih substanc izogibati oziroma odpovedati.

 

V primeru, da psihotično stanje vztraja dlje kot običajno trajajo učinki zaužitih substanc, poiščite strokovno pomoč.

 

Vir: https://www.drogart.org/droge/1189/nezeljene-psihicne-posledice-uporabe.html

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

25 junija 2024
10:00 to 30 junija, 2024

Dijaški festival Park s5 dogaja 2024

Druženje / Koncerti / Ostalo

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
16:00

Park s5 dogaja: ŠŠK PLAYS in Pub Quiz

Druženje

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
1
8
9
10
11
12
13
2
14
15
16
17
18
19
20
21
1
22
23
24
3
Current Date
25
2
26
3
27
2
28
2
29
3
30
2

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec