Bralna razpravljalnica: Dona Pratnekar – V glavi zidam mesto z razstavo originalnih ilustracij

By 25 oktobra, 2021 No Comments

11 novembra, 2021 17:00

Datum

11. 11. 2021

Ura

17.00

Lokacija

Velenjski grad,
3320 Velenje

Vstopnina

PCT
PREDSTAVITEV KNJIŽNEGA PRVENCA V GLAVI ZIDAM MESTO, AVTORICE DONE PRATNEKAR IN RAZSTAVA ORIGINALNIH ILUSTRACIJ s spremljevalnim programom
Velenjski grad, stolp Rondela
Mladinski kulturni klub eMCe plac, Mladinski center Velenje in Muzej Velenje.
Knjiga Done Pratnekar V glavi zidam mesto je izšla septembra 2021 pri Velenjski knjižni fundaciji.
Spremna beseda – ilustracije
Veseli me, da s svojim kratkim prispevkom lahko predstavim likovni del zgodbic avtorice Done, ki jo poznam kot izvrstno umetnico in hkrati tudi izobraženo poznavalko zgodovine umetnosti, sedaj pa se njena neomajna kreativnost razgrinja tudi v obliki pisane besede.
Kot vsestranska ustvarjalka je Dona svoje pripovedi opremila kar z lastnimi ilustracijami, katerih motivi s svojo raznovrstnostjo odražajo izjemno sposobnost opazovanja sveta in hkrati upodabljanja lastnih domišljijskih konstruktov.
Osnova ilustracij je risba, polnilo pa mešanica pigmentov v akvarelu. Ozadje navadno krasijo različni prelivajoči se odtenki, ki so včasih nežni in bledikavi, ponekod pa intenzivni in naravnost sijoči. Razgibana paleta barv ne pomeni samo, da nas slike očarajo s svojo prikupnostjo in pisanostjo, temveč jasno priča tudi o spretni uporabi barvne perspektive.
Posebej opazna je naklonjenost do upodabljanja narave in še posebej živali, pri katerih se umetnica velikokrat hudomušno poigra z njihovo simboliko. Sicer pa se vsebinsko in formalno ob celotnem naboru naslikanih stvaritev znajdemo v malem morju nasprotij. Dona zna mojstrsko doseči, da na njenih slikah zaživi širok spekter motivov, od veličastne katedrale do preproste ute ali lične kopalnice, od bogatega vrta do puste savane, od natrpanega dvorišča do prostrane pokrajine, od mitoloških bitij do popolnoma vsakdanjih, majhnih in obskurnih sostanovalcev ljudi. Potopimo se lahko v krasne vizualizacije magičnega realizma ali pa tudi čisto navadne stvarnosti. S sanjavimi odtenki modrine lahko odpotujemo v Središče človeka, z barvitimi baloni pa vse do žarečih in igrivih Nebesnih pristanov.
Tina Ritlop, mag. angl. in mag. um. zgod.
O avtorici
Dona Pratnekar (1992, Celje), je leta 2017 diplomirala iz angleške književnosti in umetnostne zgodovine v Mariboru.
Likovno se je več poletij izpopolnjevala pri akad. slik. Rudiju Španzlu (slikarska in grafična šola Chiaroscuro), štiri letnike v gimnaziji pri akad. slik. Ratimirju Pušelji (Gimnazija Celje – Center, Umetniška gim. – likovna smer) in post študijsko pri Mateju Čepinu, prav tako večkrat nagrajenemu umetniku.
Njene ilustracije in druga umetniška, literarna in glasbena udejstvovanja je že bilo najti na samostojnih in skupinskih razstavah, v sodelovanju z lokalnimi umetniki kot so Alja Krofl, Nataša Tajnik Stupar, Nadja Osojnik in Matej Čepin, na ovitku glasbenega prvenca skupine Lasye z naslovom Long forgotten times in novembra 2021 na 14. Slovenskem bienalu ilustracije.
Ilustracija Kurenta iz te zbirke zgodb je del razstave in kataloga Ex-tempore Ptuj Karneval 2021. Kot govorka na Podarimo si zgodbe, pripovedovalskem večeru za odrasle v knjižnici Velenje je pripovedovala delce zgodb iz zbirke pred vami.
Trenutno živi in ustvarja med Velenjem in Celjem.
Za kulturni dogodek je obvezen PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran).
Vstop prost.

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

19 aprila 2024
19:00 to 23 aprila, 2024

Evropski teden mladih: Made in Velenje – Jam sessions

Druženje / Klubski večeri

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
21:00

Spectronica w/ The Miller

Klubski večeri

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
1
2
3
4
5
2
6
2
7
8
9
1
10
1
11
1
12
2
13
3
14
2
15
1
16
2
17
2
18
2
Current Date
19
2
20
2
21
1
22
1
23
1
24
25
26
1
27
1
28
29
30
1
2
3
4
5

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec