SINTETIČNI KANABINOIDI

Sintetični kanabinoidi so substance, ki imitirajo učinke trave. Obstaja zelo veliko različnih umetno narejenih kanabinoidov (1000 +), prav tako pa predstavljajo največji delež na novo zabeleženih substanc.

Po navadi se sintetični kanabinoidi pojavljajo kot zeliščna zmes za kajenje, kjer so kanabinoidi raztopljeni v topilo in nato razpršeni po različnih zeliščih (npr. damiana). Prav tako pa se pojavljajo kot praški različnih odtenkov. Najbolj znan primer zmesi za kajenje je »Spice«. Ko se je Spice prvič pojavil na trgu, je bil oglaševan kot izdelek, ki z svojo edinstveno zeliščno sestavo (navedene so bile zdravilne rastline in zelišča) imitira učinke trave. Kasneje se je po laboratorijskih analizah izkazalo, da je aktivna substanca sintetičnega izvora (analog CP 47,497).

Učinki

Ker obstaja tako veliko število različnih kanabinoidov je tudi spekter efektov ter trajanja le teh zelo različen. Nekateri zadenejo takoj, medtem ko drugi potrebujejo tudi do pol ure do pojava prvih efektov. Trajanje učinkov je od nekaj minut do več ur. Učinki se primerjajo s temi, ki jih povzroča trava. Vključujejo lahko: evforijo, stimulacijo, sedacijo, povečanje užitka ob glasbi in dotiku, običajna opravila lahko postanejo bolj zanimiva, prijetni občutki v telesu, ipd…

Sintetični kanabinoidi so večinoma proizvedeni v komercialnih kitajskih laboratorijih, kjer ni nikakršne kontrole kakovosti oz. nadzora proizvodnje. Uvozniki nato po navadi sami »zmešajo« svoje mešanice, ki na koncu pristanejo na prodajnih policah ali spletnih trgovinah, kjer so oglaševane kot naravni proizvodi. Problem takšnega načina proizvodnje ter prodaje je v tem, da je lahko v končnem produktu sinteze neznana količina primesi / nečistoč, ki so lahko tudi zelo strupene. Prav tako se lahko spreminja potentnost teh zmesi, zamenja se lahko aktivna substanca, čeprav ostane embalaža in deklaracija ista. Strupene primesi v takšnih izdelkih so že botrovale množičnim obiskom urgentnih blokov ter povzročile več smrtnih primerov.

Prav tako je problem velikega števila sintetičnih kanabinoidov v tem, da na njih niso bile opravljene raziskave učinkov na človeka. Obstaja neizmerno število poročil uporabnikov, ki so zaradi neželenih stranskih učinkov poiskali zdravniško pomoč. V primerjavi s travo so neželeni učinki po navadi veliko bolj intenzivni.

Neželeni učinki

Vključujejo lahko previsok krvni tlak in utrip, srčni infarkt, vzdražljivost, bruhanje, halucinacije, psihoze, krče, epileptični napad, panične napade, bolečine.

Redna uporaba sintetičnih kanabinoidov se je izkazala za izredno tvegano saj obstaja veliko število uporabnikov, ki po redni uporabi poročajo o zelo hudih odtegnitvenih simptomih, ki se lahko primerjajo s simptomi odtegnitve od opioidnih drog. Poročajo o hudih motnjah mišljenja, koncentracije, nepojasnjenih bolečinah v telesu, …

Prav tako obstajajo domneve, da imajo nekatere družine sintetičnih kanabidov izredno strupene metabolite, ki lahko povzročajo poškodbe ledvic, odpoved dihanja, komo ter smrt.

Pomembno se je zavedati, da te substance nikoli niso bile namenjene človeški uporabi, proizvajalcem pa je pomemben le zaslužek. Dodatno tveganje pa predstavlja kajenje teh substanc. Pri kajenju (pirolizi) nastane še večje število aktivnih ter toksičnih snovi, o katerih trenutno znanost nima kaj dosti za povedati. Prav tako je kajenje neznanih primesi ter ostankov sinteze zelo škodljivo za zdravje.

Ena izmed možnih razlag za tolikšno število predoziranj je v tem, da so sintetični kanabinoidi popolni agonisti receptorjev CB1 ter CB2 v primerjavi s THC-jem, ki je le delni agonist in tako ni zmožen aktivirati vseh receptorjev ne glede na odmerek ali koncentracijo. Prav tako je bilo ugotovljeno da ima kanabinoid JWH-018 vsaj 3 aktivne metabolite, ki so polni agonisti CB1 receptorjev.

Zmanjševanje tveganj

Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje. Zaradi izjemno velikega števila sintetičnih kanabinoidov in različnih zmesi je v primeru uporabe potrebno upoštevati naslednje:

Opis produkta na embalaži po navadi ne odraža dejanske vsebine. Za izdelke, ki so oglaševani kot »zeliščni-naravni« se najpogosteje izkaže, da vsebujejo sintetične aktivne substance. Primer: Spice (Jwh-018)

Četudi se izdelki prodajajo v legalnih (spletnih) trgovinah kot legalne substance oz. legalni nadomestki, se velikokrat zgodi, da gre za prepovedane substance. Dostikrat niti dobavitelj niti uvoznik ne pozna legalnega statusa prodajanih substanc. Primer: Legalen hašiš (AM-2201 1. skupina)

Potentnost zeliščnih mixov je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. Znano je, da potentnost niha od serije do serije in se lahko razlikuje tudi za 50 %, zato je izjemno pomembno, da začnemo z majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno količino časa, da začnejo delovati zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

Uporabniki poročajo, da zmesi, ki imajo več kot eno aktivno substanco povzročajo veliko večje število negativnih stranskih učinkov, zato se jim je najbolje izogniti.

Pri kajenju na »bong« ali pipo je potrebna večja previdnost, saj je težje nadzirati vnešeno količino, kar lahko privede do neželenega predoziranja!

Nikoli ne sodeluj v »tekmovalnem« zadevanju, (kdo lahko hitreje skadi) saj obstaja zelo veliko tveganje za predoziranje.

Če imamo čist prašek (ne zmesi/smol), je nujna uporaba natančne tehtnice in enakomerna porazdelitev praška v jointu. Neenakomerna porazdelitev lahko privede do »vročih točk« (delov, kjer je koncentracija droge višja in to velikokrat pripelje do neželenih predoziranj).

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami; še posebej ostalimi kanabinoidi (trava), stimulanti ali alkoholom, saj lahko privede do težav s srcem. Tem kombinacijam se je najbolje izogniti, še posebej če imamo znane težave s srcem.

Kanabinioidi lahko povzročijo oz. poslabšajo tesnobna stanja ter paranojo, zato je priporočena uporaba v okolju, kjer se počutimo varno, in z ljudmi, ki jim zaupamo. Izogibajmo se uporabi, če imamo tesnobna nagnjena ali zgodovino psihičnih težav…

V primeru paničnega napada po navadi zadostuje, da se usedemo, sklonimo glavo, dihamo globoko in osebi zagotavljamo, da so vse le učinki droge, ki bodo kmalu popustili. Pri resnejših simptomih, kot je blodnjavost ali težave z dihanjem, je potrebna nujna medicinska pomoč.

V primeru, da osebi dlje časa hitreje bije srce ali občuti bolečine v prsnem košu, je potrebno poklicati nujno medicinsko pomoč.

Uporaba lahko povzroči »comedown« (obdobje slabega počutja, ko učinki droge popustijo), nastanek tolerance, odvisnost ter odtegnitvene simptome. V primeru uporabe teh substanc ne uporabljaj redno ter imej redne premore.

Vedno povej nekomu, kaj si vzel in koliko.

Vir: https://www.drogart.org/droge/2228/sinteticni-kanabinoidi.html

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

25 junija 2024
10:00 to 30 junija, 2024

Dijaški festival Park s5 dogaja 2024

Druženje / Koncerti / Ostalo

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
16:00

Park s5 dogaja: ŠŠK PLAYS in Pub Quiz

Druženje

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
1
8
9
10
11
12
13
2
14
15
16
17
18
19
20
21
1
22
23
24
3
Current Date
25
2
26
3
27
2
28
2
29
3
30
2

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec