Novice

INTERVJU: Kultur Shock

By 3 julija, 2018 No Comments

Kultna balkan/punk/metal/artrock zasedba Kultur Shock ruši meje tako med narodi kot glasbenimi žanri. Slovijo po svojih odbitih in evforičnih koncertih, publiki servirajo eksplozivno mešanico punka in metala, začinjeno z balkanskimi ritmi. Prepričajo tako zelo, da so nas ponovno pustili z močno željo po ŠE!

Po koncertu smo se pogovarjali s pevcem skupine, Ginom Srdjanom Yevdjevichem.

Najprej pohvale za neverjeten nastop!

Hvala!

V Velenju ste že nastopili leta 2012. Obiskovalci so takrat med drugim dejali, da je to bil eden najboljših koncertor pri nas. Kako se počutite tu?

Rad imam Velenje! Tu sem bil, ko sem bil majhen, v tistem času je bilo Titovo Velenje. Mama me je enkrat pripeljala sem. Nekega dne je rekla, da ne bomo šli na obalo na Hrvaško, ampak v Slovenijo in sem si mislil kaj za vraga? In potem sem tu preživel najboljši čas. To je bilo absolutno najsodobnejše mesto, ki sem ga kdaj videl v nekdanji Jugoslaviji. Všeč mi je bilo takrat in všeč mi je zdaj. Super je. Počutim se domače, ker razumem jezik na ulici, veliko ljudi iz Bosne je tukaj.

Znani ste po družbeno kritičnih sporočilih v svojih pesmih. Se vam zdi, da žanr ali jezik pesmi vpliva na način kako ljudje dojamejo sporočilo?

Ne vem. Žanr je nekaj, kar ne delamo. Delamo vse, kar lahko, ves čas, ker se tako počutimo. Ta skupina je bila narejena, ker po vojni nisem želel več upoštevati pravil, ker sem ugotovil, da lahko umrem v vsakem trenutku. Vsako pesem želim peti, kot da je moja zadnja pesem. In če čutim, da se želim spremeniti in grem v metal ali sevdalinko ali karkoli drugega, imam to pravico. Torej, politično sporočilo… veste, starejši sem in rad bi govoril o pticah in rožah, ampak poglejte okoli sebe, fašisti so okoli nas in moraš popraskati kjer te srbi.

Začeli ste leta 1996, aktivni 22 let. Se je vaše sporočilo kaj spremenilo skozi leta?

Vsako leto se spreminja, a tudi vsako leto se vrne nazaj. Mislim, da bo ostalo tako, dokler bo materialni svet tako pomemben, kot je zdaj. Živel sem v utopiji in to je utopična turneja. Po vojni v Sarajevu sem se počutil, da smo premagali to potrebo po materialnem bogastvu, ker nismo imeli stvari. Moj denar je vzela Ljubljanska banka. Nismo imeli ničesar in to je bil najboljši čas našega življenja brez denarja, brez ničesar.  Izgubil sem vse, kar sem imel materialno, vendar sem se res počutil dobro. Počutil sem se čudovito. Ko se je vojna končala, sem šel v Združene države na turnejo in ko sem prišel nazaj je bilo slabše kot kdaj koli prej. Pridobili so materialno bogastvo, odprli nakupovalna središča in zdaj je slabše. Zdaj smo tretji svet, tretji svet, ki ni dobil nazaj denarja od Ljubljanske banke. Slabo je.

V: Mislite da se ljudje kdaj naučijo iz zgodovine?

Stalno. Ampak, če te ne zadene  neposredno v glavo, se ne naučiš. Neverjetno je. Ko vidite begunce na televiziji, izklopite kanal, ker ne želite videti ljudi, ki trpijo. Bili smo tisti prekleti begunci in izklopili smo kanal. To se ne bi smelo zgoditi in ne morem živeti ne da bi se spomnil, kako sem se počutil, ko sem bil tam. In ja, se bodo ljudje naučili, vendar morate biti kokoš, da bi vedeli, kaj je jajce. Ne čutite za jajce toliko, kot za kokoš. Tako je.

Živite v Seattlu. Kateri del balkanske kulture vam je najbolj zanimiv? In kako je biti balkanska gypsy duša v Seattlu?

Ne želim reči, katera balkanska kultura je najbolj zanimiva. Ne vem. Z nekom sem se pogovarjal, da nikoli nisem čutil, da je Bosna in Hercegovina moja domovina. Sarajevo je moja domovina, Jugoslavija je moja domovina, to je moja domovina in Hrvaška je moja domovina in Srbija. Makedonija, o moj bog, zjokal sem se, ko sem bil tam. Vse je moj dom, zato bi rekel, da južneje kot greš bolj je žalostno, kot povsod po svetu. Kultura se zgodi na jugu. Rekel bi, da ima Makedonija absolutno najbogatejšo kulturo od gledališča do filma, seveda glasbe. To bi rekel. Toda seveda obstajajo Slovenci, ki vzamejo ajvar in na njega postavijo blagovno znamko. Če ne bi bilo žalostno, bi bilo smešno.

Ali vaš nastop kdaj postane rutina, je še vedno vznemirljivo?

Nikoli. To vam lahko povem. Če me vidite, da napol opravljam svojo nalogo, pridite na oder in odpodite starca. V oktobru bom 57 let in hočem peti vsako pesem, kot je moja zadnja, če tega ne bom zmogel bom nehal, ni se sram upokojiti. Še vedno lahko naredim 100 sklec na dan, kar me ohranja, še vedno igram košarko dvakrat tedensko, če lahko. Ampak  v življenju ne bom napol delal stvari. Ne bom imel napol zakona. Imel sem tri, ker nisem hotel ostati z nekom, če je napol, če sem oče poskušam biti najboljši oče, če sem na odru poskušam biti najboljši. Življenje je prekratko, da bi delal stvari napol. To sem ugotovil v vojni. V bistvu sem vojni dobičkar. Ugotovil sem, da je življenje prekratko, da bi ga zapravljal na sranju, ki ni važno, kot so materialne stvari. Videl sem ljudi, ki poskušajo ohraniti, kar so imeli in naredili, in sem moral pobegniti na zahod, da bi pobegnil od sebe. Ko sem bil pop pevec v Sarajevu sem ljubosumno želel ohraniti to, kar sem ustvaril, nisem hotel zamočiti. In potem se umakneš in ugotoviš, da to ni pomembno. Edina stvar, ki jo želim ohraniti, je biti iskren od začetka do konca. Zato se vračaš v majhne klube, kjer lahko pogledaš ljudem v oči in resnično vidiš kako dober si. In to sem rekel sinoči v Ljubljani v Channel Zero: “Če me vidite, da delam napol, samo vstani in reci: Hej stari, čas je da greš na ribolov.”  Nimam problema s tem, nimam problema z ribolovom.

Kaj bi torej bil vaš moto?

Delaj vse kot da je zadnja stvar v tvojem življenju, ker ne veš kdaj boš umrl.

Imate dve pesmi z Edom Maajka. Bi želeli z njim spet sodelovati?

Vem, da morate postaviti to vprašanje. Seveda. Ne samo, da bi rad sodeloval z njim, rad bi živel z njim. Poskušava organizirati najine žene, da se spoznajo, da bi se lahko več družila. Edo, misli isto, sva ista oseba. On je kot otrok, ki ga nisem nikoli imel. On dela, kar hoče, stori vedno, kar želi. Prejšnji  dan sem poslušal njegov album in mi je vprašal o mnenju. Pol ure nisem mogle priti k sebi in sem razmišljal. Poklical sem ga po telefonu in rekel, da je to neverjetno, samo bojim se, da ti otroci ne vedo ničesar in ga ne bodo znali ceniti. On je neverjeten glasbenik.

Kdaj ste nazadnje doživeli kulturni šok?

Ne vem, vsak dan. Kulturni šok je oder tesnobe in zmede, ki prizadene priseljence, izpostavljene lokalni kulturi. In nekako smo to zamenjali in rekli, da je kulturni šok oder tesnobe in zmede lokalnega prebivalstva, izpostavljenega novi kulturi. Pogovor lahko teče o tem, ali je to pozitivno ali negativno. To bi res rad naredil. Vpliv priseljencev v Velenju, ali obogati vašo kulturo ali ubija vašo slovensko kulturo? Se vaša kultura ohranja ali postaja bogatejša?  Mi mešamo vse, poznate moj odgovor, ampak želim, da bi bil to pozitiven izraz. Dejstvo, da je to negativni izraz, me moti.

Hvala za pogovor!

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

21 julija 2024
15:00 to 28 julija, 2024

Neki poletnega v Letnem kinu ob Škalskem jezeru

Druženje / Koncerti / Ostalo

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
1
2
3
4
1
5
6
1
7
8
9
10
11
12
1
13
14
15
16
17
18
19
2
20
2
Current Date
21
1
22
2
23
3
24
2
25
2
26
2
27
2
28
1
29
30
31
1
1
2
3
4

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec