LSD

LSD je dietilamid lisergične kisline in je močna psihedelična substanca, kar pomeni, da spremeni način sprejemanja in zaznavanja okolice.

LSD – díetílamíd lizêrgične kislíne / trip, kislina, acid, pivnik, znamka, tripanje

Kaj je in kako deluje?

LSD je dietilamid lisergične kisline in je močna psihedelična substanca, kar pomeni, da spremeni način sprejemanja in zaznavanja okolice. Ker je zelo močna droga, ki je lahko zelo obremenilna za duševnost, je zanjo potrebna dobra ’psihična kondicija’.

LSD se večinoma dobi v obliki pivnikov (blotter, hit), večina uporabnikov ga poje, nekateri se odločijo za valjanje po ustih kakih 15-20 minut. Dobi se ga tudi v tekoči obliki (liquid LSD), kapljico se po navadi kapne na jezik.

Učinki so tako kot pri ostalih psihadelikih zelo odvisni od posameznika, okolja, počutja, doze itd. LSD deluje precej stimulativno, poleg tega pa je prisotno tudi zategovanje.

Že v zelo majhnih količinah povzroča močne učinke, ki se kažejo predvsem kot popačeno in spremenjeno zaznavanje okolice (intenzivnejše barve, spremenjene oblike in velikosti predmetov …). Po navadi povzroči tudi močne halucinacije in občutek razsvetljenja.

Izkušnja LSD-ja je povsem drugačna, če se drogo vzame v dobrem in pozitivnem čustvenem stanju (dober set) in v okolju brez motečih dražljajev (dober setting), kot pa v slabem čustvenem stanju (depresija, strah, jeza, žalost) in v okolju, kjer nas lahko npr. zmoti prihod policije ali staršev domov. Dobro počutje in pozitivno okolje pa nista garancija za dober trip.

Doziranje

LSD doze se merijo v mikrogramih (1 mikrogram = 0.000001 grama).

Po navadi je 1 doza 1 pivnik, moč je odvisna od serije ter shranjevanja. Za liquid je pa odvisno, kakšno je razmerje med LSDjem in tekočino, v kateri je mešan.

Nizka: 50 – 100 mg

Srednja: 100 mg – 150 mg

Visoka: 150 mg – 225 mg

Trajanje

Učinki nastopijo po 15-90 minutah, odvisno od vsebine želodca in posameznika. Tu se splača omeniti, da lahko prvič uporabnik čaka tudi 2 uri, preden čuti učinke. Zadetost se dviguje nekje do ene ure, zatem nastopi vrhunec, ki buta v valovih nekje od 3 do 6 ur. Spušča pa tudi približno toliko časa. Nekje 10+ ur zadetosti torej.

Ta številka lahko konkretno naraste pri višjih dozah in uporabnik lahko čuti učinke še 15 ur po začetku zadetosti. Značilno pa je, da se triperju dostikrat zdi, da je že trezen, ko pa pogleda npr. zaslon mobilnega telefona, opazi, da črke še vedno lezejo iz besed ipd.

Kombinacije

  • MDMA + LSD (candyflip)

Najbolj popularna kombinacija, trip naredi bolj vizualen, praviloma je počutje odlično zaradi MDMAja (+ več zategovanja).

  • Trava + LSD

Trava potencira učinek LSDja na vrhuncu, podaljša oz. vrne učinke proti koncu tripa. Vizualni učinki postanejo bolj očitni.

Nekaterim je lažje zaključit tripanje z jointom, spet druge lahko malo grabi paranoja oz. neprijeten, zmeden občutek.

  • LSD + gobe/meskalin

Pride do navzkrižne tolerance, saj vse 3 droge delujejo na 5-HT2A serotoninske receptorje. Večina nerada meša LSD z gobami, medtem ko so reporti pri kombiniranju z meskalinom bolj pozitivni.

  • Pomirjevala + LSD

Umirijo potencialni »bad trip«, hkrati pa naredijo potencialno zanimiv trip veliko bolj dolgočasen.

  • Alkohol + LSD

Velika večina uporabnikov ne priporoča kombiniranja.

Kakšno pivo med čakanjem na zadetost vseeno ne bo povzročilo nekih neljubih stranskih učinkov.

Shranjevanje

LSD je zelo občutljiva zadeva, saj jo uniči že daljša izpostavljenost UV svetlobi, vlagi in vročini. Shranjuje se jo najpogosteje v alu foliji v suhem temnem prostoru. Pravilno shranjeni tripi lahko zdržijo tudi več let.

Kratkoročni stranski učinki

Povzroča lahko potenje, krče v čeljustnih mišicah (zategovanje), povečano slinjenje in solzenje ter bruhanje.

Kdor se odloči vzeti LSD, po navadi pričakuje, da bo doživljal prijetne halucinacije. Vendar so halucinacije lahko tudi zelo grozljive in neprijetne ter lahko trajajo ves čas delovanja droge. To se imenuje bad trip. Zaradi nevarnosti bad tripa je izredno pomembno, da je človek v močni psihični kondiciji in da ima zraven sebe koga, ki je trezen in ga bo znal voditi skozi neprijetno izkušnjo.

Dolgoročni stranski učinki

Nekaj ur, dni ali celo mesecev po uporabi se lahko pojavijo tako imenovani flashbacki. To so ponovna intenzivna doživetja določene (po navadi neugodne) izkušnje ali dogodka med zadetostjo. Človek nekaj časa doživlja negativne občutke, podobno kot takrat, ko je bil pod vplivom droge. Flashback ne nastane zato, ker bi bila v telesu še vedno prisotna droga, temveč zato, ker se oseba spomni na neki izrazito neugoden trenutek, ki ga je prestrašil, medtem ko je bil zadet. Na to ga lahko spomni podoben kraj, glasba ali točno določena situacija.

Pri osebah, ki so nagnjene k duševnim motnjam (ni pa nujno, da se tega zavedajo), lahko pride do shizofreniji podobnega stanja.

Pojavijo se lahko težave s spanjem oziroma nespečnost.

Pri uporabi LSD-ja se zelo hitro razvije toleranca.

HPPD (hallucinogen persisting perception disorder) je motnja, ki se pri nekaterih uporabnikih pojavi pri pretirani uporabi halucinogenih drog (najbolj pogosti sprožilec je LSD). Motnjo lahko v zelo redkih primerih sproži že ena uporaba.

V praksi zgleda tako, da imaš nonstop blage vizualizacije, sprva ob zaprtih očeh v temi, če pa uporabnik nadaljuje uporabo brez očitno potrebne pavze, se lahko pojavijo tudi ob odprtih očeh. Pride lahko celo tako daleč, da je oseba nezmožna normalnega življenja npr. voziti avto, zaradi vseprisotnih sledi za svetlobnimi viri (trailing) ter vzorčastih oblik na praznih površinah ipd.

Droge, pri katerih se HPPD običajno samo stopnjuje, so: LSD, MDMA, Psilocibin, Meskalin,…

Zdravila ni, večina uporabnikov pa poroča, da sčasoma (od nekaj dni do nekaj let) motnja izgine, če se vzdržijo uporabe različnih halucinogenih drog (vključno s travo in MDMAjem).

Glede na to, da obstajajo ljudje, ki ga imajo že več kot 40 let, je definitivno nekaj, kar je dobro upoštevati, ko boste razmišljali o večdnevnih psihedeličnih seansah.

Vir: https://www.drogart.org/droge/1167/lsd.html

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

12 aprila 2024
19:00 to 23 aprila, 2024

Evropski teden mladih: Made in Velenje – Jam sessions

Druženje / Klubski večeri

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
19:00

Odprtje razstave Dimitrija Petrovića: Zgodbe eMCeja v stripu

Art

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
1
2
3
4
5
2
6
2
7
8
9
1
10
1
11
1
Current Date
12
2
13
3
14
2
15
1
16
2
17
1
18
2
19
2
20
2
21
1
22
1
23
1
24
25
26
1
27
1
28
29
30
1
2
3
4
5

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec