SPEED – AMFETAMIN

Speed je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata.

Po navadi je v obliki belega, rumenkastega praška ali paste.

Speed je običajno precej namešan (povprečna čistost leta 2016 je bila 9,9%, ostalo so mašila), vendar je možno dobiti tudi precej čistega (v letu 2016 je bila max. čistost 67,6%). Zaradi velikega razpona čistosti obstaja nevarnost predoziranja, kar v primeru speeda pomeni precej neprijetno in nevarno zdravstveno stanje.

Učinki

Amfetamin je poživilo. Deluje 4–6 ur, seveda pa sta moč in čas delovanja odvisna od doze, načina jemanja, telesne teže in pogostnosti jemanja. Speed naredi človeka budnega in pozornega, povzroči zmanjšanje apetita, pospeši srčni utrip, zviša krvni pritisk in pospeši dihanje. Povzroča zvišanje telesne temperature. Zvečuje energijo in pozornost, povzroča samozavestno in veselo počutje. Zaradi teh učinkov je zelo nevarna psihična zasvojenost.

Načini uporabe in doziranje

Amfetamin se po navadi uporablja s snifanjem, nekateri pa ga uživajo tudi oralno ali ga injicirajo.

Doze pri oralni uporabi:

Lahka: 15 – 30 mg

Srednja: 30 – 65 mg

Močna: 65 – 80 mg

Doze pri snifanju:

Lahka: 15 – 25 mg

Srednja: 25 – 40 mg

Močna: 40 – 75 mg

Kratkoročni stranski učinki

 • Utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija

Lahko nastopijo, ko učinek droge popusti; pojavijo se lahko tudi več dni po uporabi. To je logično, saj speed porabi vse naravne zaloge snovi, ki te po navadi držijo gor (adrenalin, serotonin, dopamin). Glede na to, da se na speedu prepleše celo noč, je tudi razumljivo, da je človek potem utrujen in zaradi pomanjkanja hrane lačen. Amfetamin samo odloži potrebo po spanju in hrani, izniči je ne. Te posledice so torej normalne, zato je pomembno, da jih človek premaga trezen, ne pa da si pomaga z novimi odmerki speeda. Ti kratkotrajno sicer lahko pomagajo, ob daljši uporabi pa lahko vodijo v odvisnost. Velike doze, še posebej če oseba uporablja drogo neprenehoma nekaj dni, lahko po prenehanju uporabe povzročijo napade panike, halucinacije in paranojo.

 • Amfetaminska psihoza

Ob dolgotrajni in prekomerni uporabi (binge) lahko pride do paranoje, anksioznosti, halucinacij in iluzij. Simptomi lahko trajajo zelo dolgo, če ne prenehajo je potrebno poiskati strokovno pomoč.

 • Predoziranje

Se lahko konča s smrtjo. Znaki predoziranja so: tresenje, zmedenost, zvišana telesna temperatura, krči, slabost in zvišan krvni tlak.

 • Vročinski udar

Podobno kot pri ekstaziju tudi tukaj obstaja nevarnost vročinskega udara, do katerega pride še hitreje kot pri ekstaziju.

 • Odpoved ledvic, srčna in možganska kap

Dolgoročni stranski učinki

 • Toleranca

Razvije se ob rednem jemanju. Telo se na speed navadi, zato uporabnik potrebuje vedno večje doze, da doseže isto zadetost.

 • Odvisnost

je zelo hud problem uporabe speeda. Če se pojavi katerikoli od spodaj navedenih znakov, pomeni, da gre lahko za zasvojenost s speedom:

 • močna želja po drogi,
 • nespečnost,
 • nemir, razdražljivost,
 • zmedenost, motnje koncentracije,
 • depresija,
 • Podhranjenost, izčrpanost in znižanje odpornosti

Pojavijo se lahko ob dolgotrajni uporabi zaradi pomanjkanja hrane in spanja. Če nekdo celo noč prepleše in ob tem porabi zelo veliko energije, mora izgubo spanca in kalorij tudi nadoknaditi.

 • Poškodbe notranjih organov

Povzroča lahko poškodbe ledvic, jeter (prek mehanizmov, ki se razvijajo ali sprožijo ob previsoki telesni temperaturi) in poškodbe pljuč (kajenje).

 • Poškodbe možganov

Pri redni uporabi amfetamin in metamfetamin dokazano povzroča tudi poškodbe možganov.

 • Strah, paranoja in halucinacije

Lahko traja zelo dolgo, da ti simptomi prenehajo, lahko pa sploh ne prenehajo sami od sebe in se razvije tako imenovana “amfetaminska psihoza”. To je resno stanje in treba je poiskati strokovno pomoč.

 • Motnje spanja

Težave s spanjem so pogost spremljevalec uživanja amfetamina. Povzroča lahko tudi motnje spanja.

 • Socialne težave

Resen problem, ki že kaže na odvisnost, so motnje normalnega življenja (navezovanje stikov, težave doma, težave v šoli ali službi, splošno pomanjkanje interesa, zdravstvene težave …). Človek začne počasi izgubljati stare prijatelje in nima več veselja do vsakdanjega življenja. Takrat ima speed že velik vpliv in takšna oseba potrebuje strokovno pomoč, saj do razvoja odvisnosti ni več daleč.

 • Motnje menstrualnega ciklusa

Zaradi izgube teže in utrujenosti lahko pride do izgube ali motenj menstruacije.

Dekleta, ki jemljejo kontracepcijske tablete in speed, naj bodo previdna. Oboje namreč zvišuje krvni tlak, kontracepcijska tabletka pa lahko zaradi hkratne uporabe speeda tudi neha učinkovati, zato lahko dekle zanosi.

Zmanjševanje tveganj

Ne mešaj z ostalimi drogami. Mešanje z ostalimi stimulanti poveča tveganje za nastanek vročinskega udara in srčnega infarkta, pri mešanju z depresorji pa lahko pride do zakrivanja učinkov posamezne droge in tako lahko hitreje predoziraš.

Med plesom delaj redne premore, se ohlajaj in popij do pol litra brezalkoholne (najbolje izotonične) pijače na uro. Pojej kakšno lažjo hrano (banana), četudi nisi lačen.

Izogni se okužbi – uporabljaj svoj pribor za snifanje, menjavaj nosnice in po uporabi speri nosnice s fiziološko raztopino.

Ne uporabljaj prepogosto. Pogosta uporaba povzroča depresijo, motnje spanja, nihanje razpoloženja in lahko vodi v razvoj tolerance in zasvojenosti . Ob daljši neprekinjeni uporabi oz. »bingih« pa lahko pride do amfetaminske psihoze (paranoja, tesnoba, halucinacije).

Testiraj substanco. Speed vsebuje veliko primesi, ki so lahko tudi nevarne. Priporoča se uporaba barvnih reagentov in laboratorijskega testiranja (več na testi.drogart.org).

Naredi alergijski test: zaužij 1/100 aktivne doze , če so učinki drugačni od pričakovanih, droge ne zaužij.

Načrtuj uporabo. Učinki speeda trajajo dolgo, zato premisli o pravočasnem prenehanju uporabe in se tako izogni neprijetni nespečnosti.

Mešanje

Mešanje z ostalimi stimulanti (kokain, MDMA) je nevarnost vročinskega udara še večja kot pri vsaki drogi posebej. Te droge namreč zvišajo telesno temperaturo in ob mešanju se ti učinki samo seštevajo. Zaradi seštevanja učinkov je velika tudi nevarnost predoziranja.

Mešanje z alkoholom. Vsi vemo, da je treba na partiju dovolj piti, da telo nadomesti tekočino, ki jo med plesom izgublja s potenjem. Tekočino telo ves čas potrebuje, da se lahko poti in s tem oddaja toploto. Alkohol pa je tako imenovani diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa. Zato s pitjem alkohola izgubiš iz telesa še več tekočine. Če piješ na partiju alkohol, je torej slabše, kot če ne bi pil ničesar.

Pravne posledice

Amfetamin je v urinu zaznaven 1-4 dni po uporabi, v laseh pa 90 dni.

Legalnost substance v Sloveniji lahko preveriš tu:

https://www.drogart.org/droge/2268/u-r-e-d-b-a-o-razvrstitvi-prepovedanih.html

Vir: https://www.drogart.org/droge/1715/spid-amfetamin.html

DANES DOGAJA

Dogodki, ki so na sporedu danes.

26 maja 2024
11:00

DMK – Basket turnir

Druženje

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več
19:00

Koncert na terasi: ​XTREME BLUES DOG (One man band)

Koncerti

[vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_position="...

Več

UPCOMING EVENTI

To so naslednji dogodki, ki so na programu eMCe placa.

Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
Sobota
Nedelja
29
30
1
2
3
4
1
5
6
7
8
9
1
10
1
11
1
12
1
13
14
15
16
17
1
18
1
19
20
1
21
22
23
24
3
25
3
Current Date
26
2
27
28
29
30
31
1
1
2

Copyright © Zavod eMCe plac 2018 | Made by Matic Korošec